Beköszönő

Szeretettel köszöntjük a Tusnádfürdői Városi Könyvtár jelenlegi és potenciális olvasóit, felhasználóit, valamint a könyvtár Internetes naplójának (blogjának) követőit.

Vă salutăm cu drag, stimați cititori și utilizatori actuali și potențiali al bibliotecii orășenești din Băile Tușnad!



2017. október 27., péntek

Hagyományok Napja-Iskola másként hét keretén belül



Ezen a napon, a hagyományaink témakörben szervezett tevékenységeket a Jókai Mór Általános Iskola.
Örömmel vettük a felkérést, hogy a könyvtár is-mint hagyományokat ápoló-felelevenitő -művelő intézmény, részt vehettünk ezeken a tevékenységeken.
A szervező VIII. osztály felelevenitette, megjelenitette táncban a szüreti bálok alkalmának fontos mozzanataként,a csőszök táncát.


Ehhez a momentumhoz szorosan kapcsolódott az én "mondandóm"(Urkon Judit, könyvtáros) ugyanis felelelevenitettem egy olyan alkalmat, ami nem is olyan régen, csupán 25 éve körül volt megrendezve városunkban-a szüreti bál, amellyen az akkori csőszök a gyerekek szülei közül valók...igy gondoltam élményszerűvé tenni.. a hagyományokról beszélni..
Mottóként egy idézettel inditottam…

Örömmel néztük az előbbi előadást, nyitótáncot… egy népi szokás felelevenitését, a szüreti bál csőszök táncát. Ebben az értelemben beszéljünk ma hagyományainkról….próbálom  főként helyi vonatkozásban érinteni a témát.
Látva ezt a szüreti bálos jelenetet eszembe jutott felidézni ..amikor valóságosan is volt szüreti bál városunkban.
Valamikor nem is olyan régen, csak úgy 25 évvel ezelőtt …talán 2 évbe egymás után rendeztek szüreti bált…(s kik voltak a csőszök akkor?..szüleitek, Köne Szilárd és Timike, Urkon Ervin, Száfta Andrea és Orsolya szülei, …még szekeres felvonulás is volt, elmentünk Ujtusnádig és végig ének-zeneszóval felvonultunk a falu között majd visszatérve este volt a szüreti mulatság, bál…


Hagyományápolásról büszkén beszélhetünk helyi szinten...egészen friss példával igazolnám, a vasárnap zajlott, VII alkalommal megszervezett Gyermek Néptánc Fesztivált emliteném, vagy a minden évben való népes részvételt az Ezer Székely Leány találkozón, a tavaly elnyert dijat, az eskető széket amit méltán kiérdemelt városunk, a többgenerációs tánccsoportok műkédését és fellépéseiket határon innen és túl...mindezek a hagyományápolás jegyében zajlanak.



A hagyományápolás természetesen közösségi szinten kell leginkább kibontakozzon, de kisebb csoportokban is nagyon fontos, igy családon belül is megtartani hagyományainkat, inkább örökségünknek is nevezhetném …ebből a meggondolásból kértünk, hogy keresgéljetek otthon megőrzött értékeket, népművészeti vonatkozásban…és megpróbálunk kiállitást rendezni ezekből a darabokból.
En is pár ilyen örökséget hoztam el...
Elsősorban a székely nepviselet darabjait...kb 100 éves, 4 generació viselte.
A házi szöttes törölközők..dédnagymamám és nagymamám hozományaiból valók, monogrammal ellátva.
Egy másik emléktárgyam, ami egészen frissen kapott új rendeltetést, egy terítő, ráadásul városunk monogramja is bele lett varva és füzetborító lett készítve belőle egy iskolai feladat kapcsán.

Nemcsak tárgyakat örökölhetünk meg...fontos, hogy még éltükben meséltessük a nagyszülőket, aki szerencsés dédszüleit, pl.népdalokat is tanulhatunk tőlük...és ezek az elemek igy mind beépithetők a hagyományok tág fogalomkörébe.
Egy ilyen példát mutatnék be nektek, hogyan örökithető át egy népdal a köztudatba...gyűjtőmunka eredményeképpen...ez már egy hivatás, ami a néprajzkutatók feladata.
Nem jellegzetesen vidékünk népdalai közöl való, Gömöri mint tájegység...de azért esett erre a választás, mert ha megfigyelitek a szövegében hozza a népviseleti elemeket-ködmön, pendely...
Elsőként pontosan ezt a gyűjtést akarom nektek bizonyitani...ne lepődjetek meg, öreg néni és bácsi hangját fogjátok hallani
https://www.youtube.com/watch?v=BRD2D8K8W8Q
https://www.youtube.com/watch?v=XJ0j-r59X-M
Továbbá hallhatunk egy modernebb, fiatalabb, csengőbb hangú nőnek az előadásában
https://www.youtube.com/watch?v=XJ0j-r59X-M
És végül hangszeren, egy tekerő lant, nyenyere...itt csak a dallamot jeleniti meg az előadő.
https://www.youtube.com/watch?v=2awixsYotM0
Végezetül próbáljuk meg énekelni együtt.
Nagyjából ezek lettek volna, miről beszélni szerettem volna a mai nap, köszönöm hogy meghallgattatok..Jó munkát a további tevékenységekhez!A kiállitott könyvekbe bele lehet lapozni, meg lehet nézegetni..
A nap további részében minden osztály előadott egy mesét és népdalokat énekeltek, volt nótacsokor összeállitás egyéni produkciók, táncház és kiállitás a népművészeti gyűjteményekből.
Egész napos tevékenység volt a kézműves foglalkozás, melyet Venter Dezső irányitott, köszönjük a részvételt!

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése