Beköszönő

Szeretettel köszöntjük a Tusnádfürdői Városi Könyvtár jelenlegi és potenciális olvasóit, felhasználóit, valamint a könyvtár Internetes naplójának (blogjának) követőit.

Vă salutăm cu drag, stimați cititori și utilizatori actuali și potențiali al bibliotecii orășenești din Băile Tușnad!2017. február 22., szerda

Szabó Magdától olvastunk a IX. Nemzetközi Felolvasómaratonon

 http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/468/elmenyek-hangulatok---izelito-a-szabo-magda-felolvaso-maraton-beszamoloibol

 Február 21-én zajlott, szerte a nagyvilágban a IX alkalommal megszervezett Nemzetközi Felolvasómaraton, melyen az idén Szabó Magda művei csendültek fel.
http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/tizezrek-szolaltattak-meg-szabo-magda-muveit-az-olvasas-unnepen
http://www.szekelyhon.ro/videos/view/5147/tiz-orszagon-ativelo-felolvasomaraton.html
Mi, a Jókai Mór iskolával együttműködve, már 5. alkalommal lettünk részesei ennek a rendezvénynek.


   Az idei jelentkezők száma az előzetes összesítés alapján 31.346,  10 országból  több mint 160 településről. Idén Romániából közel 28.000-en (27. 911) fogunk felolvasni, 16 megye 130 településéről közel 200 intézmény, szervezet vesz részt a közös felolvasáson,Erdély és Székelyföld számos településén, a távoli szórványvidékig és Bukarestig. A külföldi felolvasók száma közel 3.500.
Csak Hargita megyében mintegy 17.000-en (16 992-en) 60 településen, mintegy 100 intézményben szólaltatjuk meg Szabó Magda életművét ezen a napon.
Rendezvényünk három helyszínen zajlott.
A legkisebbek, az óvodai csoportok a könyvtárban hallgattak meg hangoskönyvből  "Bárány Boldizsár"- válogatott részleteket, majd a  megzenésített változattal sikerült hangulatossá tenni a délelőtti foglalkozásokat.
Legkisebbek, Blága Piroska óvónő vezetésével.


Nagycsoportos óvodások, Barabás Izabella óvónő vezetésével.


Az alsó tagozatos iskolások (0-IV osztályok) a Jókai Mór Iskolában olvastak fel gyerekverseket, "Ki, hol lakik?" "Bárány Boldizsár"részleteket és az iskolarádióban hallgathatták a Radnóti Színház előadásának fináléjából  a "Bárány Boldizsár"refrénjét.

https://www.youtube.com/watch?v=OnNb5RwdaWk

https://www.youtube.com/watch?v=75nE_phecGs

A harmadik helyszínen, a Közösségi Házban, a délutáni órákban zajlott a felolvasómaraton, az V-VIII osztályos diákok és pedagógusok részvételével.
Ráhangolódásként, az Abigél musicalből a "Jó napot kívánok" kisvideóval kezdődött a "hívogató" a felolvasómaratonra.
 https://www.youtube.com/watch?v=jDSxaGQ-ss0

Köszöntőbeszédemben, Szabó Magda méltatása hangzott el, előző évek olvasómaratonjairól is említést tettem, amelyek részesei voltunk.


Kedves régi és új felolvasóink!

Idén, a mai  napon veszi kezdetét,  a már hagyományos módon megszervezett  IX. Nemzetközi Felolvasó Maraton , Szabó Magda születésének 100  és halálának 10 évfordulójára emlékezvén, ezért fogunk ma műveiből felolvasni.
Minden évben egy jeles író nevéhez kapcsolódott ezen rendezvény, kezdtük  Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Tamási Áron műveivel a felolvasásokat, folytassuk a sort ma nagy írónőnkkel, Szabó Magdával.  
Életművében bármely korosztály találhat magának kedvére valót, érdeklődési körétől, függetlenül.
Szabó Magda témái egyetemesek, a világ bármely pontján élő olvasó emberhez/gyermekhez szólnak. "Karcos" stílusát csak (meg)szeretni lehet.
SZABÓ MAGDA , irodalmunk huszadik századi klasszikusa, számos díj kitüntetettje, Kossuth-díjas és Femina-díjas író. Az egyik legtöbbet fordított magyar íróként regényei számos országban és nyelven megjelentek. Az eredetileg költőként induló Szabó Magda számára a Freskó és Az őz című regényei hozták meg az országos ismertséget. Számos önéletrajzi ihletésű regényt írt , mint: Ókút, Régimódi történet, Für Elise.
Inkább versekben gazdag ifjúsági irodalmunkban különösen fontosak gyermek- és ifjúsági regényei .
·         Mondják meg Zsófikának;
·         Sziget-kék;
·         Tündér Lala
·         Abigél
Néhány méltatás az olvasók részéről így hangzik:
„Tudjátok milyen érzés, mikor a lelketeket "töltőre" rakjátok, és mire elfogynak a lapok, kigyúl a fény, jelzi, hogy csordultig töltődött minden, aminek töltődni kell? Hát én ezt érzem valahányszor Szabó Magdát olvasok. Legyen az felnőtteknek íródott regénye vagy Tündér Lalája.”

"Az Abigél a kedvencem, és ezzel szerintem sokan vannak így rajtam kívül. Kiváló példája annak, hogy mennyivel jobb egy regényt könyv formában elolvasni, mennyivel nagyobb és gazdagabb lesz az élménytárunk, mintha csak filmen néznénk meg a történetet."

"A Mondják meg Zsófikának c. regényt én is olvastam.Én sem gyerekfejjel. Már csak magamat ismétlem: kimondhatatlanul tetszett.Főleg Pista bácsi alakja,felülmúlhatatlan a humor,amivel ábrázolva van és az emberség is."

"Nekem is eddig kedvenc regényem Mondják meg Zsófikának.  Szabó Madga szerintem zseni. A lélek rezdüléseit úgy tudja ábrázolni, ahogy eddig senki, akit olvastam. Talán még versek közelítik meg amit ő ír regényben.

"Azért is szeretem Szabó Magdát, mert akárhányszor olvasom újra a regényeit, mindig tud valami újat mondani. Egy mondata pl., éppen megvilagit nekem valamit, egyfajta választ képest adni akár a régebben, akár a mostanában engem foglalkoztató  kérdésekre."

 És akkor Startoljon a mi felolvasó maratonunk! Köllő Zsófia, magyartanárnő felolvasott "Mondják meg Zsófikának " regényből részleteket.

Urkon Judit, könyvtárosnő felolvasott az "Ókút" önéletrajzi vallomásokból.

 Melles Mária, alpolgármesternő felolvasott "Az ajtó" című regényből.

 A diákok és pedagógusok a "Mondják meg Zsófikának" című ifjúsági regényből olvastak fel.
Diákok olvasnak fel...

Maksai Irénke..
Köne Timea, V osztályos tanuló..Abrahám Timea, angoltanárnő is felolvasott...


Fábián Laura, történelemtanárnő olvas fel...
  Felolvasómaratonunk záróakkordjaként meghallgattuk és együtt énekeltük a "Bárány Boldizsár" refrénjét.
https://www.youtube.com/watch?v=v9utnBNlO8A&t=182s
Köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek az eseménynek!
A részvételért járó könyvjelzőket hamarosan szétosztjuk, mint előző években is.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése